7 разлики между кафявата мечка и гризлито

Потребителски аватар
LiVeShoW
Site Admin
Мнения: 187
Регистриран: вт окт 31, 2017 12:06 pm
Zodiac: Taurus

7 разлики между кафявата мечка и гризлито

сеп 2018 11 16:10

Мнение: # 936Мнение LiVeShoW
вт сеп 11, 2018 4:10 pm

Мнение от LiVeShoW от LiVeShoW сеп 2018 11 16:10

Изображение

След като политиците от САЩ и Русия си размениха шеги за мечките си, решихме да разгледаме видовите особености на тези космати хищници.
"Има стара поговорка, че руската мечка никога не умира – само изпада в сън". Това каза кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Майк Пенс по време на дебат с кандидата за вицепрезидент на Демократите Тим Кейн на 4 октомври.

На следващия ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова преразказа шегата на Пенс на страницата си във Facebook и написа продължение: "Ще добавя от себе си – за разлика от гризлито".

Така разликите между кафявата мечка и гризлито станаха тема на дебати в социалните мрежи, на вечери и опашки за кафе от двете страни на океана. Предлагаме ви да разгледаме тези разлики заедно.

1. Местообитание


Гризлито в общи линии е подвид на кафявата мечка Ursus Arctos, която е близка до сибирйския подвид на кафявата мечка. В САЩ гризлито обитава предимно Аляска, както и някои резервати като "Йелоустоун".

Кафяват мечка в Русия населява почти всички гористи райони с изключение на южните части на страната.

2. Външен вид

Гризлито тежи до 1 тон и достига 4-метрова дължина. То е едно от 10-те най-свирепи животни на планетата. Козината на гризлито е дълга и е със сивкав оттенък.

Руските мечки имат къса кафеникава козина. Те са по-малки и по-слаби от гризлито, но са по-ловки и според експерти не толкова тромави.


Гризлито има имидж на кръвожаден убиец. В американския фолклор гризлито е възпято два пъти: когато то почти изяжда Златокоска в едноименната народна приказка и когато небезизвестната мечка от този вид осакати героя на Леонардо Ди Каприо в "Завръщането".

В руските народни приказки мечките имат репутация на мъдри и разсъдливи животни, а руснаците ги наричат ласкаво Мишка (съкращение от мъжкото име Михаил). Често те са част от националната символика. Например олимпийският мечок Мишка, който е символ на лятната Олимпиада в Москва през 1980 година.

4. Маникюр


Кафяви мечки в Камчатка. Снимка: Getty Images

Гризлито има дълги нокти (около 15 см), докато маникюрът на руската мечка е доста по-къс. Ноктите позволяват на гризлито да разкъса жертвата си в движение. Руската мечка на свой ред може да разчита само на зъбите си.

5. Гимнастика


Докато руската мечка се катери по дървета, за да си намери закуска, гризлито замечтано гледа небето – то не може да се катери заради дългите си нокти и голямото си тегло.

6. Диета


Кафява мечка, Камчатка. Снимка: Getty Images

И гризлито, и руската мечка са всеядни, но по гастрономически убеждения и двата вида са пескетарианци. Любимото им лакомство са растенията, горските пложове, орехите, медът и, разбира се, прясно уловена сьомга. Основната разлика са вкусовите характеристики на растенията, орехите и рибата, които виреят и плават на различните континенти.

7. Опашка


Опашката на гризлито е много къса, докато тази на кафявата мечка е по-дълга, макар и не много. Не е ясно точно какво е практическото значение на тази подвидова особеност, макар че това е доста интересен въпрос.

(БОНУС) Политика


За политическите възгледи на мечките до момента не се знае нищо.

Източник

Върни се в “Диви животни”