100 национални туристически обекта - местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска

bulldog
Мнения: 12
Регистриран: съб сеп 22, 2018 1:11 pm

100 национални туристически обекта - местност Рупите - храм паметник Света Петка Българска

окт 2018 01 10:24

Мнение: # 1044Мнение bulldog
пон окт 01, 2018 10:24 am

Мнение от bulldog от bulldog окт 2018 01 10:24

Изображение
Рупите е малко планинско селце разположено в югоизточната част на Благоевградска област, на около 10-12 км разстояние от Петрич, на десния бряг на река Струма.
Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина.
Изображение
Името "Кожух" произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Връхната му точка е на 281 м над морето, но поради малката надморска височина на Петричкото поле, се извисява като истинска планина
Кожух планина е обявена за природна забележителност през 1962 г., заради интересния й произход и разпространените тук редки представители на флората и фауната.
Рупите отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа - "баба Ванга" (3.Х.1911-11.VІІІ.1996 г.).
Според легендата, когато Ванга е била на 6 години и се е явил ангел, който и предложил да избере между зрението и ясновидството и тя е избрала второто. Придобитите впоследствие прорицателски и лечителски способности и печелят голям брой поклонници и последователи, а видението ,което получава за град Варна залят от вода води до откриването на голямо подпочвено езеро намиращо се под града.
Изображение
Попитали Ванга защо стои на това място. А тя отговорила:
“- Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.” >
През 1992 г. пророчицата построява черквата "Св. Петка Българска", превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. В близост може да се види и къщичката на леля Ванга.
Изображение
Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хора.
Изображение

На 2 км. източно от с. Рупите в месността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр. В досегашната исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 г. латински надпис от 309 г. сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античния град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град бе локализиран на юг от Беласица.
Изображение
Всяка година в Рупите на 15 август, (Успение Богородично) се провежда традиционен събор. Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападнa България и се танцуват местни хора. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба.
Изображение
Изображение
Изображение

Върни се в “100-те НТО”