Марсоходът „Opportunity“ замлъкна завинаги

Потребителски аватар
Вихрогон
Потребител
Потребител
Reactions:
Мнения: 28
Регистриран: пон фев 18, 2019 11:19 am
От къде сте:

Марсоходът „Opportunity“ замлъкна завинаги

Мнение от Вихрогон » вт фев 19, 2019 12:15 pm

Изображение

Версиите на този марсоход, „Spirit“ and „Opportunity“, бяха изпратени към Марс през 2003 г., където се приземиха на различни места през януари 2004 г.
Илюстрация: NASA, JPL/ Cornell University
Последният опит за свързавне с марсохода „Opportunity“, предприет на 13 февруари, бе неуспешен и във връзка с това работата на роувъра е прекратена, съобщава НАСА на своя уебсайт.

Комуникацията с роувъра пропадна на 10 юни 2018 г. поради прашна буря на Червената планета. Многобройните опити на НАСА за възстановяване на комуникацията с роувъра се провалиха. Най-вероятната причина за загубата на комуникация е невъзможността да се презаредят слънчевите панели на роувъра.

„Opportunity“ се приземи на марсианското плато Меридиан на 25 януари 2004 г. Предполагаше се, че той ще работи на повърхността на Червената планета в продължение на 90 дни. Основният резултат от мисията е доказателството, че в древни времена на повърхността на Марс е имало вода и съответните резервоари, подходящи за живот. В момента на Марс работи единствено роувърът „Curiosity“. Кацането на Марс той извърши на 6 август 2012 г. в района на кратера Гейл. /National Geographic


Отговори

Върни се в “Космос”