Преход от античност към средновековие

Потребителски аватар
Вихрогон
Потребител
Потребител
Reactions:
Мнения: 28
Регистриран: пон фев 18, 2019 11:19 am
От къде сте:

Преход от античност към средновековие

Мнение от Вихрогон » вт мар 19, 2019 9:39 am

“…Историята не обединява хората. Историята никого с нищо не задължава, но без нея всичко се лишава от основи. Историята – това е отговор на въпроси, които неизбежно си задава съвременният човек.”

Люсиен Февр


Преход от античност към средновековие

Терминът средновековие произлиза от лат. термин medium aevum (средни векове) и е въведен в употреба чак през 15 в. от италианските хуманисти.

Медиевистика – наука за средните векове

Школата на италианските хуманисти обръща цялото свое внимание в изследванията си към периода на античността, смятайки че това е единствената епоха отбелязана с най-високо културно развитие. Логично за тях средните векове се свързват единствено с мрак регрес и упадък. В повечето случаи мнението им е неоснователно, тъй като именно в средновековието се полагат основите на повечето държави, които съществуват до днес и се оформят световните религии като християнство и ислям.

І. Хронология на средновековната епоха

долна граница (свършва античността започва средновековието) – има няколко виждания:

395г. – Римската империя се дели на 2части.

324г. – приемането на християнството като официална религия.

330г. – преместването на Рим (столицата) в Константинопол (Той става нова столица на источната част на Римската империя – Византия).

476 – Германският вожд Одоакър залавя последния римски император Ромул Авгостул и сваля неговите инсигни и с това бележи края на западната Римска империя

горна граница (настъпването на ренесанса и краят на средновековието) – няколко мнения:

1640/60г. – Английската буржоазна революция (принципно се смята че революциите разрушават средновековието)

1396г. – смята се за край на българското средновековие, защото България пада под турско робство.

1453г. - смята се за край на византийското средновековие, защото Византия пада под турско робство.

ІІ. Вътрешна хронология.

V – VІІ в. (при император Ираклий) ранно средновековие – формират се средновековните държави, налагат се световните религии, които оформят начина на мислене на човека. Създава се система на феодални отношения.

ХІ – ХV в.същинско средновековие – появяват се средновековните градове (занаятите и търговията отличават града от селото), става централизацията на западна Европа.

ХV – ХVІІ в. късно средновековие – има много монархии, абсолютна власт и много революции.

Границите в средновековието са свързани с представите за религиозно мислене на отделните народи. Тя е по-скоро иреална отколкото материална, защото е “очертана с копие”. Може би затова тогава понятието европеец се е отъждествявало с християнин. Първо фригийците употребили думата Европа, като дъщеря на техния цар. в средновековието държавата се появява като институция.


Отговори

Върни се в “Античност”