Най-старите дървета в Африка измират, учените са озадачени

Потребителски аватар
Вихрогон
Потребител
Потребител
Reactions:
Мнения: 28
Регистриран: пон фев 18, 2019 11:19 am
От къде сте:

Най-старите дървета в Африка измират, учените са озадачени

Мнение от Вихрогон » пон мар 04, 2019 1:14 pm

Изображение

В продължение на две десетилетия баобабът Сънленд привлича множество туристи.
Снимка: pandavita.com

В Южноафриканската провинция Лимпопо има толкова голям баобаб, че хората решават да построят в кухата му сърцевина кръчма. Обиколката му е близо 46 метра и вътре има две помещения.

В продължение на две десетилетия баобабът Сънленд привлича множество туристи, но през август 2016 г. едно от огромните стебла се пука и пада. Осем месеца по-късно се срутва друга част от дървото, а сега вече пет от огромните му стъбла са повалени – така остава само половината от баобаба.

Въпреки че кончината на дървото може да се припише на човешкото въздействие, тя всъщност е част от тревожна тенденция: „ за последните 12 години изумително голям процент от най-старите и големи баобаби в Африка за загинали“, се казва в доклад на журнала Nature Plants.

Това означава, че съдбата на баобаба Сънленд може да е предвестник на края на тези изумителни дървета. Виновникът за смъртта им все още е неизвестен, макар учените да подозират, че това са климатичните промени.

„Наистина е изненадващо да видите монументални баобаби на възраст между хиляда и две хиляди години, които са в добро здраве, а няколко години по-късно те вече да са повалени“, казва съавторът на проучването Адриан Патрут от румънския университет Бабеш-Боляй.

Повечето от най-големите и най-стари баобаби растат в Южна Африка. Но от 2005 г. осем от 13-те най-стари дървета и пет от шестте най-големи са претърпели катастрофални счупвания или са загинали напълно.

Подобно явление, свързано с климата, поразява и тропическите дървета в облачните гори на Коста Рика, които изглежда са податливи на покачващите се температури./national geographic


Отговори

Върни се в “Природа”