Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

Потребителски аватар
bulldog
Администратор
Администратор
Reactions:
Мнения: 33
Регистриран: чет фев 07, 2019 11:49 am
От къде сте: Велико Търново
Контакти:

Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

Мнение от bulldog » ср фев 20, 2019 11:38 am

Всяка година около 9 милиона души умират от замърсяване на въздуха

Изображение

Никога досега в атмосферата не е имало толкова въглероден диоксид, колкото в момента: това е най-високата концентрация на СО2 през последните 800 000 години.

Извършва се сондиране на лед в Антарктика и Гренландия. Снегът, който е паднал там през хилядолетията, е оставил отпечатъци върху атмосферата. Чрез проникване надълбоко в леда изследователите могат да пътуват назад във времето и да преценят състава на тогавашната атмосфера. Те достигат дълбочина от около 3000 метра, което съответства на тези 800 000 години.

Последствията от високото ниво на въглероден диоксид в атмосферата са плашещи: тъй като частиците отразяват светлината, излъчена от Земята под формата на инфрачервени лъчи, те бавно нагряват почвата. Това води до топене на ледовете, а то своя страна води до покачване на морското равнище.

Концентрацията на CO2 не само се издига по-високо в атмосферата, но и го вдишваме. Проучванията показват, че това причинява хиляди смъртни случаи годишно и вреди на човешкия мозък. Затоплянето на планетата убива хората, като ги прави жертви на екстремните метеорологични условия като бури, наводнения и суши.

Изображение

Изследователите на климата не се съмняват, че именно хората са отговорни за увеличаването на концентрациите, които започнаха с индустриалната революция през XVIII век. Оттогава до днес в световен мащаб са изгорени огромни количества изкопаеми горива като нефт, въглища и природен газ и съдържанието в тях на СО2 е освободено.

Наличието на СО2 в по-ниските слоеве на атмосферата води до образуването на озон. Докато това помага в горните слоеве срещу опасната ултравиолетова светлина, същевременно то вреди на хората, когато директно го вдишват. Според проучване на Stanford University то води до хиляди смъртни случаи годишно./national geographic


Scorpions
Администратор
Администратор
Reactions:
Мнения: 495
Регистриран: ср фев 13, 2019 5:39 pm
Местоположение: Крг
От къде сте: Крумовград
Контакти:

Re: Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

Мнение от Scorpions » вт окт 15, 2019 1:48 pm

Заменил съм снимките с линкове от нашата гелерия,миналите бяха с не защите сайт,който е без https
Отговори

Върни се в “Околна среда”