Относно за тези които не знаят какъв спорт е футзала.

За фенове на футзал

 Модератор: Handanovic

Потребителски аватар
Handanovic
Reactions:
Мнения: 120
Регистриран: съб ное 09, 2019 10:49 am
Местоположение: Самоков
От къде сте: Самоков

Относно за тези които не знаят какъв спорт е футзала.

Мнение от Handanovic » нед ное 17, 2019 11:12 pm

Правя тази тема да поясна за подраздела "футзал".Относно тези които не са чували за този спорт и тези които не са запознати добре с него!

Футзалът (известен още като минифутбол или футбол на малки вратички) е спорт, разновидност на футбола. Първоначално е наричан мини-футбол, като след 2000 година започва да придобива популярност името "футзал".

Същност на играта:

Футзалът е колективна игра, която се състои от два отбора, по петима играчи във всеки, един от които е вратар. За правилното развитие на даден мач по футзал следи съдийска двойка, която се състои от един главен съдия и един помощник, до който главният може да се допитва. Помощник- съдията няма право да взема решения вместо главния. Има и резервен съдия, който се грижи за реда на резервните скамейки и известява смените. Ако главният съдия не може да изпълнява ролята си, то той бива заместен от резервния.

Играчи и екипировка:

Отборът по футзал се състои от 5 играчи — един вратар и 4 полеви (и определен брой резервни футболисти според правилата на асоциацията). Всеки отбор си има треньор, на когото е поверена спортната подготовка на отбора. Основните позиции на футболисти на терена са:

Вратар – играчът, който пази на вратата да не бъде отбелязан гол. Единствено той има право да играе с ръце в рамките на наказателното поле. Вратарят е неприкосновен в „ наказателното поле“ и всяко действие срещу него се наказва с нарушение. Ако вратарят излезе извън наказателното поле, той няма право да играе с ръце и добива статут на обикновен футболист.
Защитници – задачата им е да отбраняват територията пред собствената си врата и да градят атаките на отбора. Различните игрови системи предвиждат различен брой защитници.
Крила – осигуряват атаките на отбора. Основната им цел е отбелязването на гол в противниковата врата.
Пивоти — тяхната основна цел е да дестабилизират отбраната на противника. Пивотът най-често стои в предни позиции и изчаква подаване от друг футболист. Неговата основна цел е завършващият удар.
Облеклото на състезателите по футзал по време на игра включва: фланелка с номер, гащета, чорапи (калци) и шпайкове. Облеклото на вратаря трябва да се отличава по цвят от облеклото на съотборниците му. Номерът на фланелката е на гърба и е с размери 25 на 4 см. Най-големият номер, който може да бъде използван от играч във футзала е 99.

Игрално поле

Игрално поле за футзал:

Футзалът се играе в зала. Дължината на игралното поле е минимум 38 метра и максимум 42 метра, а ширината е минимум 20 метра и максимум 25 метра.

Изображение

Правила, нарушения и термини:

Правилата,нарушенията и термините са същите като във футбола.Само дето имат две или три нови термина и действия:

Жълт и червен картон ; фаул ; аут ; дузпа ; корнер(корнър, ъглов удар) ; тъч ; гол ; автогол ; пас ; дълга дузпа

Дълга дузпа:

Дългата дузпа е пряк свободен удар, започващ с 6-тия акумулиран фаул през всяко полувреме в играта футзал.Играчите от защитаващия се отбор не могат да построяват стена при този вид свободен удар. Ударът се изпълнява от специално определена точка извън наказателното поле, която е на 10 метра от голлинията. При всеки следващ фаул след петия се изпълнява дълга дузпа. След края на полувремето фауловете се занулява. (Това е само единственото нещо което го няма в футбола.)


Това е градо!
Заключена

Върни се в “Футзал”